Hoe de verbinding maken vanuit een koper buis 15 mm naar Levica® Superpipe®?
Je wil een verbinding maken van een bestaande koper buis 15 mm met een Levica® Superpipe?
Bijgaand schema geeft twee mogelijke verbindingen vanuit een koper buis Ø 15: of met overgangstukken of via aftakstukken? De nummers verwijzen naar de productenlijst sanitair.
1. De waterdruk van de leiding aflaten. (hoofdkraan sluiten en druk verminderen door een lager gelegen kraan te openen)
2. buis haaks afsnijden; ont-bramen en over 2 cm zuiveren
3. Monteer het rechte overgangsstuk nr. 25 of haakse koppeling nr. 27.
4. verbind de Superpipe.
Simpel en eenvoudig zelf te monteren. De Levica “koppelstukken” zijn uw gezochte oplossing.
Ik wil op een bestaande koud waterleiding kranen bijplaatsen?
Bijgaand schema begeleidt je stap voor stap bij het installeren van een inbouw en opbouwstuk op een bestaande koud water leiding. Met het Levica® materiaal is de aansluiting van een nieuw waterpunt echt eenvoudig.
Hoe starten?
- Lokaliseer de plaats waar je wilt aftappen.
- Teken een schets met verdeler, de aansluitpunten en het verloop.
- Controleer de buisdikte op de plaats waar je wil aftakken om het juiste “aftakstuk” te kopen; koperbuis van Ø 15 mm of 22 mm – galvabuis van ½” (Ø 21,3 mm) of ¾
- Bepaal de benodigde materialen op basis van de productenlijst.
Montage.
- Niet vergeten hoofdkraan af te sluiten en water af te laten.
- Bevestig het aftakstuk en verleng met Levica Superpipe 16-2.0 tot aan het nieuwe aansluitpunt.
- Bepaal correct de hoogte en plaats van de aansluitpunten.
- Hou rekening met afgewerkte vloerhoogte.
- Inbouwdiepte van inbouwdoos bepalen via sjabloon.
- Hou rekening met de dikte van pleisterwerk en tegel
- Monteer de verdeler: stop, bonnet en bocht en plaats met beugel tegen de afgewerkte muur.
- Monteer het aftapstuk in opbouw en volg het stappenplan in bijgaand installatievoorbeeld.
- Maak aansluitingen volgens de ontworpen schets (zie "Hoe starten 2. ).
- Gebruik klikbeugels voor het vastzetten van de leiding.
Op gelijke wijze kan je meerdere aansluitpunten maken via het plaatsen van een andere verdeler (2-3-4). Voor vijf verdeelpunten: 3 + 2 aan elkaar bevestigen.
Materiaallijst:
Aftakking: Aftakstuk - Superpipe® 16x2.0 of 20x2.0 – verdeler – klik beugels – bonnetten – koppelingen voor de buizen - eventueel haakse koppelingen – inbouwdoos Superpipe® enkel of dubbel – eventueel opbouwstuk Superpipe®
Opties: Levica® buigveer – kalibreerder – sleutels – Levica tang.
Superpipe®: Hoofdleiding: gebruik Ø 20-2.0 voor aansluitleiding Ø 16-2.0 (met of zonder ombuis BL/RD)
Hoe herstel ik een lekkende leiding?
Dank zij de Levica® producten ben je niet meer genoodzaakt je lekkende leidingen - warm, koud, stoom, elektro, enz. … - te vervangen bij kleine beschadigingen (< dan 1cm). De All-fix tape is ook een eenvoudige oplossing bij puntcorrosie en scheurtjes in je warm of koud waterleiding. Met All-fix werk je proper: geen verlijming en geen plaksel aan handen of vingers.
De All-Fix-tape 25 mm x 3 m. Inzetbaar voor metalen en flexibele buizen tot 25 mm dik en bij temperaturen van -65° tot 260° Celsius zorgt de tape voor een permanente afdichting: water- en luchtdichtheid in enkele seconden. De tape is bestand tegen oliën, zuren , zoutwater en UV stralen en tegen 8 bar (bij buisdiameter max. 25 mm).
Deze tape bevat geen kleefmiddel, is vervaardigd uit een specifieke silicone en is bruikbaar van beide zijden. De dubbele lagen tape fusioneren met zichzelf en garanderen een enorme stevigheid en ondoordringbaarheid. En toch is het in de eerste momenten van de handeling goed los te maken. Je kan het gemakkelijk verwijderen zonder dat er kleverige of slijmerig tape resten achterblijven. Een stanleymes of schaar volstaat en het oppervlak is zoals voorheen.
Gebruiksaanwijzing?
1. Reinig de plaats waar je de All-fix tape wil aanbrengen. Om snel en gemakkelijk te werken is het aangewezen vooraf enkele strookjes van 15a20 cm lint af te snijden. Ongeveer 4 tot 5x de diameter die je moet omwikkelen.
2. Verwijdert de beschermende doorzichtige plastic folie.
3. Wikkel Levica Repair-tape rond het project (bv. buis).
4. Houd rekening dat U bij het omwikkelen de tape “uitrekt tot het dubbel van de lengte ”dit om een goede hechting te hebben. (Voor hogere drukken, “rek zo ver mogelijk uit”) Hoe strakker de Levica Repair-tape zit, hoe sterker de verbinding.
5. Hou er rekening mee dat er een 50% overlapping van de tape is. De eerste en de laatste wikkeling worden 100% overlapt. Begin en eindig ca. 75 mm aan weerszijde van de beschadiging. Indien nodig een 2de laag aanbrengen.
ALL – Fix.
De gebruiksmogelijkheden van deze tape lijken onbegrensd. All-fix repareert alle vormen van leidingen, beschermd tegen corrosie, is de ideale noodreparatie van koel- en tuinslangen. De tape is bruikbaar op heel wat materialen in heel wat omstandigheden en situaties. Het hecht op kunststoffen, metalen, glas, rubber, keramiek … en functioneert zelfs onder water. Bij herstelling van buizen onder druk – radiator leidingen, waterslang – is het aangewezen de tape tot het maximum uit te rekken voor een maximale fusie van de siliconetape en verschillende lagen aan te brengen omwille van de druk. Om iets waterdicht te maken of te isoleren, waarbij de druk geen rol speelt, is dit minder belangrijk en kan één laag zelfs volstaan.
Een Levica® inbouwdoos plaatsen.
Een Levica® inbouwdoos is gemakkelijk te plaatsen. Zowel de enkele inbouwdoos als de dubbele warm-koud mengkraandoos beschikken over duidelijke inbouw sjablonen. Bij plaatsing in gipsplaat of holle muur is het echter heel belangrijk te zorgen voor een stevige verankering. Evenzeer dient de aanvoerbuis duidelijk verankerd bij het aansluitpunt.
Tips.
- Bepaal de plaats van de inbouwdoos:
- Hou rekening met bestaande richthoogtes en breedtes. Zie TIP “bestaan er richthoogtes en breedtes?”
- Bij het afmeten van de hoogte gaan we uit van de afgewerkte vloer.
- Bij het uitzetten van de diepte houden we rekening met de dikte van het pleister en tegelwerk. De Levica® inbouwdoos beschikt hiertoe over maatringen. Door het plaatsen van het sjabloon op een van de maatringen leggen we de juiste afstand vast die nodig is voor het gevel en pleisterwerk.
Materiaallijst:
Superpipe® 16x2.0 – inbouwdoos Superpipe® enkel of dubbel.(nr. 4 of nr. 5).
Verzinkte of koperen buis koppelen aan Levica® Superpipe?
Levica® beschikt over alle koppelingen om een sluitende overgang te realiseren vanuit uw bestaande installatie naar Superpipe.
1. Voordat je de aansluiting maakt sluit je de hoofdkraan af.
2. Haal de druk van de leiding door een lager gelegen kraan te openen. (Leiding moet niet volledig leeg.)
3. Breng koppeling aan: schroef de moer over de buis en breng daarna knelring aan.
4. Aandraaien met de hand: bijdraaien met steeksleutel.
Bijgaande tekening illustreert de mogelijke overgangstukken. Het juiste materiaal maakt het immers eenvoudiger. De nummers verwijzen naar de nummers in de productenlijst.
Met Levica® Superpipe koopt u een concept, een systeem. Daarom beschikt Levica® over alle koppelingen om een sluitende overgang te realiseren vanuit uw bestaande installatie naar Superpipe. Tot op heden kiest Levica voor knelkoppelingen (bicone koppeling). Zowel voor koperbuis, Pex-leiding en galvabuis zijn de geschikte onderdelen voor handen.
Wat zijn de voordelen van automatische radiatorontluchters?
Achter gebleven lucht in de leidingen van uw centrale verwarming? Het is bijna onvermijdelijk na iedere herstelbeurt. De hoorbare gevolgen: Radiatoren die geluid maken; voelbare gevolgen: een slechte opwarming. Even erg is de corrosie van de waterkanalen; niet dadelijk zichtbaar maar een probleem dat vaak veel later duidelijk wordt.
Nu en dan de ontluchtingskraantjes van uw radiatoren open draaien wordt vaak vergeten. Kies daarom voor automatische radiator ontluchter ½”.
Een automatische radiator ontluchter ½” geeft luchtbellen geen kans en uw radiatoren werken meteen een stuk beter. (optimaal). Een ingebouwd membraam stelt de aanwezigheid van lucht vast en zorgt voor de automatische uitvoer ervan. (Levica® nr. 163)
Tip
• Plaats bij installatie ook steeds “ontluchter voor verdeler” 3/8” op uw verdeler . (Levica® nr. 162)
• Een vuilafscheider verlengt ook merkbaar de levensduur van uw cv-installatie.
• Kies de juiste radiator op de juiste plaats
Uitrekbare plooibare inox flexibel . Roestvrijstalen inox flexibel optimale oplossing voor korte bochten.
TOEPASSINGEN
Flexibels vindt u in allerlei maten en modellen , de enkele plooibare inox flexibels die wij u voorstellen zijn een verlengstuk van ons concept. Het doet zich voor dat u een radiator moet verplaatsen , uw wenst snel en proper werk af te leveren , de uitrekbare plooibare flexibel is de beste oplossing. Uitteraard ook voor andere toepassingen . Zonder rubber inlage RVS
Start uw werken, vooreerst sluit het water af. Buig de flexibel tot zover nodig, beperking van de maximale lengte is gegraveerd op de fitting. Breng vooraf enkele slagen teflon aan op de schroefdraad . Schroef de witte kunststof bescherming los aan de vrouwelijke zijde deze is voorzien van een teflon ring. Maak nu uw verbinding.
1.Korte bochten
2.Sanitair : lavabo -mengkranen
3.Verwarming : radiatoren
4.Tal van mogelijkheden
5.Temperatuur -10°C -90°C
6.Flex +90°
7.Druk 8bar
8.INOX AISI 321L
9.Diameter ¾” + ¾”
Hoe een CV-expansievat en manometer correct aansluiten?
Water dat opgewarmd wordt zet uit. In een afgesloten circuit, zoals een warmwaterinstallatie, kan dat water geen kant op.
Uw expansievat vangt dit op. Bij afkoeling van het water drukt het expansievat het opgenomen water tijdens de uitzetting terug in de leidingen. Door dit gesloten circuit blijft de installatie zuurstofvrij. En dit is nu juist belangrijk om corrosie te vermijden; want de zuurstof zorgt voor corrosie.
Als uw expansievat vol cv-water is functioneert het niet meer en dien je het te vervangen. U kan dit controleren door met 'n muntstuk tegen de onderzijde van het vat te tikken. Is het 'n 'dof' geluid dan is het vat vol water en dient het vervangen.
Capaciteit van het vat.
Bij vervanging van het expansievat is het niet eenvoudig de juiste capaciteit van het vat te berekenen. Het is dus aangewezen om bij vervanging de capaciteit van het bestaande expansievat als leidraad te nemen. De meeste gebruikte vaten in “gewone” woningen zijn: 18L – 25L – 35L.
Mijn expansievat vervangen.
Hoe ga je tewerk? We gaan ervan uit dat:
* het expansievat BIJ de CV-ketel geplaatst is (bv. niet IN de gasketel e.d.);
* dat u wil aansluiten op de oude leiding en
* een Levica® expansievat gekocht heeft met het overeenstemmend volume van uw oud expansievat (18-25 of 35 liter).
1. We laten het Cv-water af door een ‘tuinslang” te verbinden met de aftapkraan; deze vind je 'meestal' aan de achter onderzijde' van de Cv-ketel. Als er afsluiters op het ketelvertrek aanwezig zijn - op vertrek EN retour – sluiten we deze af (draaien ze dicht) waardoor we heel wat water minder moeten aflaten.
2. Het oude expansievat losdraaien en verwijderen. Opgelet, het oude vat zit vol water en is best wel zwaar. In een vat van 25L zit wel degelijk 25 liter water.
3. We sluiten het nieuwe Levica expansievat aan op de bestaande 3/4" leiding. Tussen CV ketel en expansievat géén afsluiter plaatsen.
4. Het is aan te raden om op het expansievat een geëigende goedgekeurde terugslagklep te voorzien. Hierdoor vermijden we om bij de volgende vervangbeurt weerom water te moeten aflaten.
5. Het is ook zinvol om bij vervanging van het expansievat ook de CV-veiligheidsklep met manometer te vervangen.
Je kan bij vervanging ook overwegen om het nieuwe expansievat niet meer aan te sluiten op de oude leidingen maar op 'n expansievat console. De console wordt tegen de wand gemonteerd en van daaruit aangesloten op de retour leiding.
De console wordt compleet geleverd met terugslagklep - CV-veiligheidsklep - manometer en automatische ontluchter. Het voordeel van 'n console is dat het gewicht van het gevulde expansievat NIET meer aan de buizen 'hangt' maar aan de console.
Installatie van CV veiligheidsklep en manometer (presco-mano).
1. Tussen cv-ketel en presco-mano géén afsluiter plaatsen.
2. Veiligheidskleppen - presco-mano - nooit ondersteboven plaatsen.
3. Veiligheidskleppen voor verwarming en boilers ( warm water) nooit verwisselen.
4. Zo mogelijk de veiligheidsklep maximaal 1 m. van de ketel plaatsen en maximaal 2 m. hoger (na ketel).
5. De veiligheidsklep aansluiten op de afvoer d.m.v. trechter met controleopening.
Regeling druk - manometer.
Statische druk.
De statische druk geeft de waarde van de druk in stilstaande vloeistoffen: de druk van het water in de leidingen. Concreet verwijst dit naar de hoogte tussen het bovenste punt van de installatie en het vat.
In een woning met één verdiep en de ketel op gelijkvloers is de statische druk 2,5m + 1m =3,5 m WK of 0,35 bar.
Voordruk.
De voordruk in het expansievat moet steeds iets hoger zijn dan de statische druk: gewoonlijk 0,3 bar hoger. In het boven genoemd voorbeeld bedraagt de voordruk van het expansievat 0,35 + 0,3 = 0,65 bar.
Een expansievat, aangekocht in de winkel heeft meestal een voordruk van 1,5 bar. Zeer belangrijk! Deze voordruk dient in ons voorbeeld dan ook bijgesteld (afgelaten) naar 0,65 bar VOOR het plaatsen van het vat.
Vuldruk.
De vuldruk wordt afgelezen op de manometer. De vuldruk van de installatie (water opzetten) wordt 0,25 à 0,50 bar hoger genomen. In ons geval is de vuldruk tussen 0,90 en 1,15 bar.
Moet ik mijn circulatiepomp vervangen?
Zo bespaart u tot 85% energie. Als u nog een traditionele circulatiepomp hebt is de vervanging een ernstige kostenbesparing. Want met haar vermogen van ergens tussen de 40 en de 120 watt/uur is uw huidige pomp goed voor meer dan 10% van uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik.
Vervang ze door een Levica®-A-label circulatiepomp. Deze A-label circulator verbruikt tussen de 4-7 watt/uur in een normale woning.
- Meer dan 90 procent van de natloopcirculatiepompen voor cv. en airconditioning die nu op de markt zijn, mogen vanaf 1 januari 2013 niet meer verkocht worden. Een nieuwe EPU/Erp-Richtlijn stelt strengere eisen aan de energie-efficiëntie van de pompen.
- Vanaf 1 augustus 2015 zullen ook de geïntegreerde pompen van ketels en warmtepompen aan deze nieuwe wetgeving moeten voldoen'. Met deze EEI-pompen (energie-efficiëntie index) kan u heel wat geld besparen. De modellen Levica® voldoen al aan deze nieuwe eisen.
- Extra kosten? Vooralsnog zullen de aanschafkosten van minder efficiënte pompen lager blijven dan die van modellen met een hoger efficiëntieniveau. Zolang de economie nog steeds fragiel is, zal dit onvermijdelijk van invloed zijn op elke aankoopbeslissing. Ofschoon de kosten een belangrijke factor vormen in het aanschafproces, is het toch aan te raden de overstap te maken naar producten met een hogere efficiëntie gezien de energiewinst.
Is vervanging altijd mogelijk?
Het vervangen van een "oude" pomp door hetzelfde "nieuwe" type is praktisch altijd, zonder enige beperking, mogelijk.
Het vervangen van een bestaande pomp (oud of nieuw of een vergelijkbare pomp van een ander merk) door een Wita / Levica kan bij een installatie met radiatoren of vloerverwarming, al dan niet voorzien van een pompschakeling, vrijwel altijd. De Wita Delta HE circulatiepomp met A-label regelt automatisch zijn eigen prestatie.
Vloerverwarming: Polybeton en The Green Pipe
Men vertelt dat the Green Pipe te veel krimpt en uitzet waardoor er scheuren kunnen ontstaan in combinatie met polybeton.
Het voorkomen van scheurvorming in vloeren zit veel meer in voorzorg maatregels aan de vloerzijde dan in de soort toegepaste vloerverwarming buis. Belangrijke maatregels in de opbouw van de vloer met polybeton zijn:
* samenstelling van de polybeton.
* dikte van de polybeton.
* bewapening van de polybeton.
* het plaatsen van randisolatie zorgt voor de expansie mogelijkheid voor de vloer. (voorkomt eveneens koudebruggen en verwijdert contactgeluid)
* het aanbrengen van dilatatie voegen ( strekkende lengtes > 10 meter, oppervlaktes > 45m² en deurdoorgangen moeten gedilateerd worden)
Het uitzetten en krimpen van de betonvloer speelt een heel belangrijke rol bij het plaatsen van vloerverwarming. Bovenstaande punten zullen best in detail beoordeeld worden door de polybeton leverancier.
De lineaire uitzettingscoëfficiënt van The Green Pipe is 0,18 mm/m.K. Deze vijflagen buis is opgebouwd uit High Density Polyethyleen (de sterkste PE soort) met een tussenliggende EVOH dampscherm (zuurstofdicht volgens DIN4726) en is de meest gebruikte buissoort in vloerverwarming systemen.
In de documenten het DIN CERTO certificaat van de The Green Pipe, 5L PE-RT buis.
Deze is dus DIN geprüft.
Zie ook: htpp//www.gepolierdebeton.be
Zie Document "Technische specificatie "The Green Pipe".(5L PE-RT)