Welke thermostaat en waar te plaatsen?

A. WELKE THERMOSTAAT KIEZEN?

Als u een nieuwe thermostaat kiest, is het handig om u allereerst het volgende af te vragen:
1. kies je voor een thermostaat die heel eenvoudig te bedienen is.
2. denk je aan een programmeerbare klokthermostaat?
3. Moet je thermostaat draadloos zijn?
4. Moet de thermostaat de opwarmtijd vooraf kunnen berekenen?
5. Zoek je een draadloze radiatorkraan-thermostaat?
6. stelt uw ketel misschien nog speciale eisen aan uw nieuwe thermostaat?

Bij vervanging van bestaande thermostaat is het NOODZAKELIJK rekening te houden met de bestaande bedrading. Toch is het aangewezen af te wegen of de bestaande plaatsing welk geschikt is. Zo neen, overweeg een draadloze installatie.

1. Eenvoudige bediening.
De gewone Aan / Uit kamerthermostaat. Ze kunnen echter alleen maar hoger en lager worden ingesteld. Deze kamerthermostaten zijn niet te programmeren. De temperatuur wordt manueel hoger of lager gezet. De Levica® standaardthermostaat (Levica® producten Nr. 172535) of de kamerthermostaat met LED indicatie (Nr. 172635) zijn bijzonder gemakkelijk te bedienen thermostaten van dit type.

2. De programmeerbare thermostaat.
Eenmaal een goed programma ingesteld, heeft u vrijwel geen omkijken meer naar de verwarming. Toch blijft het altijd mogelijk om tijdelijk af te wijken van het normale programma. De Levica® 2-draads, analoog Nr. 9234160); digitaal (Nr. 8360038), evenals de 3-draads digitaal (model Nr.9234159) zorgen dat het ’s morgens lekker warm is als u uit bed komt.

3. De draadloze thermostaat.
De ontvanger is geplaatst en aangesloten aan de ketel: de zender (klokthermostaat) werkt op batterijen en kan u gelijk waar in uw huis opstellen. De draadloze radiografische thermostaat (Levica® producten Nr. 9234158) en digitale radiografische klokthermostaat (Nr.9234157) worden geleverd compleet met tafelstandaard en ontvanger.

4. Self learn functie. Digitale programmeerbare thermostaten alsook de draadloze klokthermostaten hebben vaak een intelligent self-learn functie. De thermostaten berekenen zelf de opwarmtijd die nodig is om de gevraagde temperatuur te bereiken. Als u om zeven uur 20° wenst, dan berekent de thermostaat zelf wanneer de opwarming moet beginnen.

5. Radiator-kraan thermostaat. Een radiatorthermostaat meet de luchttemperatuur en regelt de doorstroming van het water in de radiator waarop de radiatorthermostaat is aangesloten. Via een radiator thermostaat thermostaatknop kunt u op iedere radiator afzonderlijk de door u gewenste temperatuur instellen. De ruimte wordt vanaf dat moment constant op de door u ingestelde temperatuur gehouden waarmee een radiator thermostaat thermostaatknop als energie spaarregelaar in uw huis gaat dienen.

6. Modulerende thermostaat. 
Sommige moderne ketels werken met een nieuwe techniek, die moduleren wordt genoemd. Voor deze ketels kunt u best een geschikte, modulerende thermostaat kiezen. Met een dergelijk thermostaat wordt de ketel immers extra zuinig en efficiënt. Niet elke modulerende thermostaat kan samenwerken met elke modulerend cv-toestel. Om erachter te komen welke thermostaat u het best kiest indien u een modulerende ketel heeft, vraagt u best advies aan uw CV-installateur of de fabrikant van uw cv-toestel.


B. WAAR DE THERMOSTAAT PLAATSEN?

De montageplaats moet zodanig worden gekozen, dat de opnemer de luchttemperatuur in de ruimte zo nauwkeurig mogelijk kan meten. Een goede plaatsing zal de werking van uw thermostaat positief beïnvloeden.
* Monteer de thermostaat op een van de binnenmuren
* Niet naast een buitendeur of raam
* De hoogte van de thermostaat moet 1,5meter zijn vanaf de vloer gemeten.
* Plaats de thermostaat buiten de zon
* Niet boven een warmtebron (vb. koelkast) en evenmin tegen een schouwmuur in gebruik. .
* Een blokkade van de vrije luchtstroom door gordijnen of meubilair maakt het meten van de ruimtetemperatuur een stuk onnauwkeuriger.

Voor een draadloze thermostaat gelden dezelfde aandachtspunten.



TOP